De weg naar 'the killer mountain'

Na vele verschillende negatieve signalen over de expeditie naar K2 & Broad Peak zijn Niels Jepsers en Jeff Spelmans, na een verplichte vaccinatie, op 14 juni kunnen vertrekken richting Pakistan. Na een vlotte reis van 3 dagen arriveerden ze in Skardu.
Via verschillende bronnen van klimmers kregen ze te horen dat deze alsnog hun reis moesten annuleren of later kwamen. Wegens vluchten die gecancelled werden, of visa’s die niet of te laat komen.
Hierdoor werd het vertrek naar het basiskamp ook verschoven. Op 18 juni begonnen ze alvast aan de acclimatisatie trip op Khusargang.

Ondertussen hebben ze niet stilgezeten.
Er werd een meisjesschool bezocht in Sildi. Het is een gemeenschapsschool, dus er is geen tussenkomst van de overheid voor het beheer ervan. De mensen van het dorp staan zelf in om de leerkachten te betalen, het gebouw te onderhouden en lesmateriaal te voorzien.
Donaties zijn steeds welkom om deze gemeenschap een hart onder de riem te steken.

Nabij Sildi hebben Niels en Jeff 3 dagen geacclimatiseerd op Khusargang (6040m). De top werd net niet bereikt wegens te diepe sneeuw, maar ze konden zich wel tevreden stellen met het slapen op 4800m. Dit was niet mogelijk geweest zonder het trainen en slapen met verminderde zuurstof de voorbije 2 maanden. Belangrijke nota! Niels beklimt de berg zonder extra zuurstof! Hij is 1 van de weinige bergbeklimmers die zich aan zulke zware tocht naar de top zonder zuurstof waagt. Op dinsdag 22/06 waren ze klaar om naar het basiskamp (5000m) te vertrekken, Inch'allah .

Op 23 juni vertrokken ze naar het basiskamp van K2. De eerste dag was een mooie jeep rit van 65 km, die zo'n 8 uur duurde. Vroeg vertrekken was de boodschap, zodat de kans op landslides en wegblokkeringen kleiner was. De eerste tenten werden opgetrokken in Jhula. Daarna volgden nog ca. 80 km en 5 dagen trekking op de Baltoro gletsjer. 

Gisteren zijn ze dan uiteindelijk aangekomen aan het basiskamp van de K2 en inch'allah.

Net na zonsondergang liet de K2 haar top zien. Boven de wolken en 3600 meter boven de gletsjer waar ze de komende weken hun tenten zullen opslaan.

Al deze informatie kunnen jullie terugvinden op de persoonlijke Instagram pagina van Niels Jespers

Als fiere sponsor wensen wij jullie enorm veel succes met de beklimming van deze gigantische berg! Bonne chance! Toi Toi!