‘Doe Vriendelijk Dag’

Ieder jaar opnieuw wordt op 17 februari tijdens de ‘Doe Vriendelijk Dag’ verwacht dat je extra aardig bent tegen je medemens. Geef wat meer aandacht aan anderen door bijvoorbeeld een compliment te geven.

Morgen is het de bedoeling dat je extra vriendelijk bent tegen de mensen om je heen, want 17 februari staat in het teken van vriendelijkheid. Op de ‘Internationale Doe Vriendelijk Dag’ mag je extra aardig zijn tegen de mensen die je pad kruisen.

In tijden van Corona is dit laatste al iets moeilijker om in de praktijk toe te passen. Maar we hebben nog altijd de virtuele manier.

Tijdens het telewerken zijn er ook manieren om je medemens een gevoel van appreciatie te geven.

We geven hieronder enkele tips mee hoe je dit kan toepassen.

 1. Hoe gaat het vandaag? 
  Virtuele vergaderingen zijn een onmisbaar onderdeel van onze werkroutine geworden, maar bieden vaak alleen maar plaats voor professionele besprekingen. Toch is het belangrijk om ook tijdens deze videovergaderingen wat tijd uit te trekken voor een informeel gesprek. Vraag gewoon even hoe het gaat met je gesprekspartner(s). Als je hiervoor een beetje tijd uittrekt aan het begin of bij het afsluiten van het overleg, dan hoeft uw agenda er niet onder te lijden en voelt iedereen zich na afloop beter in zijn vel.

 2. Vraag of je ergens mee kunt helpen
  De huidige situatie kan zwaar wegen op mensen die telewerken, zeker als het bovendien drukker is dan normaal of als ze hun werk moeten combineren met de zorg voor hun kinderen. Ook in deze tijden kan het risico op een burn-out om de hoek loeren. Vang je dus signalen op dat je collega het zwaar heeft, vraag dan eens of je ergens mee kunt helpen.
  Voel je zelf ook aan dat de werkdruk momenteel te hoog ligt? Praat er dan over met andere collega's en kaart het punt aan bij je leidinggevende. Ongetwijfeld zullen zij ook begrijpen dat de situatie momenteel moeilijker is dan anders.

 3. Digitale lunchpauze
  Als je dit niet voldoende vindt, belet niets je om met je vaste collega’s ook een digitale lunchpauze te organiseren. Helemaal hetzelfde als op kantoor of de gezellige bistro om de hoek is dat natuurlijk niet. Toch verhindert samen lunchen en nieuwtjes uitwisselen dat jullie van elkaar zouden vervreemden.

 4. Samen sporten
  Bij ABC-Groep zijn we sinds begin februari gestart met het 'Highway to health' traject. Samen met Functional Training 2150 werd er een gezondheidsprogramma opgesteld waarmee we alle collega’s willen motiveren om op zoek te gaan naar een gezondere levensstijl. Dit aan de hand van virtuele workshops en live sessies Core stability.
  Moedig elkaar aan. Op die manier helpen jullie elkaar om gemotiveerd te blijven, ondanks de lockdown. En meer bewegen kan nooit kwaad, zeker nu niet.

 5. Toon begrip voor het dipje van je collega
  Iedereen kan al eens een slechte dag hebben, zeker nu. Veroordeel je collega daar dus niet om. Maak duidelijk dat je er bent voor hem of haar en dat we samen uit deze crisis kunnen raken.

Als we al één van deze zaken kunnen toepassen, zullen we onszelf ook al veel beter voelen, want vriendelijkheid is besmettelijk.

We eindigen hier onze blog met een quote van de Dalai lama zelf. 

'Be kind whenever possible' - The Dalai Lama