Tips om thuis te werken in de hitte

De koude vertrekt uit ons landje, de maanden van zomerse temperaturen en tot laat buiten zitten komen er weer aan. De komende dagen loopt het kwik weer op en hebben we zelfs tropische temperaturen in het vooruitzicht. Veel mensen verlangen op deze dagen naar een door airconditioning gekoelde ruimte.

Hoe kunnen de thuiswerkers zich het beste voorbereiden op de hitte en toch productief blijven?

Wat kun je zelf doen?

 • Begin vroeg en zorg voor flexibiliteit.
  In de vroege ochtend is het vaak nog lekker koel buiten, waardoor je meer werk gedaan krijgt. Wanneer je een cruciale taak moet volbrengen, is het verstandig om deze vroeg in de ochtend in te plannen en kan je deze met je volle aandacht voltooien.
   
 • Houd de zon zoveel mogelijk buiten. Houd de gordijnen en ramen dicht, vooral als de zon erop staat. Lucht je werkplek goed door als de buitentemperatuur lager is, zoals ’s ochtends en ’s avonds.
 • Vermijd caffeine.
  Je kopje koffie in de ochtend kan je lichaamstemperatuur verhogen, wat niet fijn is als je het al warm hebt. Neem in plaats daarvan nog een extra glaasje water. Het liefst op kamertemperatuur, te koud water helpt niet tegen de warmte.

 • Eet niet te zwaar. Je lichaam moet namelijk harder werken om het voedsel te verteren, waardoor je het warmer krijgt.

 • Verkoel je hartslagpunten. De snelste manier om af te koelen, is om iets kouds tegen je hartslagpunten aan te leggen. Een koude, natte handdoek tegen de achterkant van je nek verkoelt je hersenen, die je temperatuur reguleren. Een zak bevroren erwten op je pols of op de achterkant van je knieën doet ook wonderen. Of neem een verfrissende douche tussendoor. Maar ook hiervoor geldt: niet te warm of te koud, daar krijg je het alleen maar warmer van.

 • Zet zoveel mogelijk apparaten uit. Deze geven namelijk warmte af als ze aan staan.

 • Gebruik een ventilator, en zet er eventueel een bak of emmer met flessen ijs voor; zo maak je makkelijk een doe-het-zelf-airco.

 • Ga in de noordelijkste kamer van je huis zitten, daar is het vaak koeler.

 • Probeer stress te vermijden.
  Al met al blijft het tijdens de warme dagen een noodzaak dat je relaxed blijft. Veel stress tijdens je werkdag zorgt voor meerdere klachten, zeker wanneer de temperaturen hoog oplopen. Daarom is het belangrijk om je taken slim te plannen.


Wil je toch je laptop in de zon gebruiken? Met die felle zon is het helaas niet altijd makkelijk om het scherm van onze laptop te kunnen lezen. Dat kan met deze tips.
 

Laptop gebruiken in de zon?

 • Draai je laptopscherm altijd weg van de zon. Hoe meer zonlicht je scherm binnenkomt, hoe minder je zal kunnen lezen. Duh 😊

 • Ten tweede kan je de helderheid op maximaal zetten. Niet super energiezuinig voor je laptop, maar daarvoor krijg je er wel een heerlijk zonnetje bij.

 • Een parasol of een klein schaduwplekje is natuurlijk het allerbeste. Je bent dan nog altijd in de buitenlucht, maar je scherm is wel een stuk leesbaarder.
  Voor de echte hard-core zonnepakkers bestaat er daarnaast nog een handige gadget, namelijk een laptoptentje. Het woord verklapt het al: je plaatst een nylon tentje om je laptop heen, zodat zonlicht buiten blijft en je toch lekker kan blijven tikken. Of de iets goedkopere vesie : een kartonnen doos 😊

 • Tot slot willen we je er wel aan herinneren dat het voor je laptop toch niet zo’n heel goed idee is om hem langere tijd in de volle zon te gebruiken. De interne componenten verwarmen namelijk al van zichzelf op en in combinatie met de hitte van buitenaf kan dit leiden tot oververhitting. Neem daarom voldoende pauzes om je laptop binnen weer te laten afkoelen.
   

Wij wensen iedereen die werkt van zijn / haar zolderkamer veel sterkte toe de komende periode. Hopelijk helpen bovenstaande tips om je hoofd koel te houden :).